Vijf prangende vragen over sociaal ondernemen aan…

Wethouder en bestuurder van Zaffier: Marco Wiesehahn

Zaffier helpt inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken op de arbeidsmarkt. Zo helpen we mensen die direct aan de slag kunnen bij werkgevers. Ook helpen we mensen om zelfstandige werknemers te worden door hen bijvoorbeeld werkervaring op te laten doen. Daarnaast zijn er mensen bij ons aan het werk voor wie werken minder makkelijk is. Voor hen zoeken we passend werk met voldoende uitdaging. En soms past dagbesteding of vrijwilligerswerk het beste bij iemand.

Door samen te werken met werkgevers kunnen we ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen. Kortom, sociaal ondernemen. Een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. We stellen er 5 prangende vragen over aan onze bestuurder en wethouder van de gemeente Bergen, Marco Wiesehahn.

Sociaal ondernemen, wat betekent dat voor jou?

“Sociaal ondernemen is voor mij ondernemen met een groot hart binnen én buiten je bedrijf. Het gaat over ondernemen voor de mensen die samen met jou het bedrijf vormen. En ondernemen met gevoel voor de omgeving waarin je jouw bedrijf kan laten groeien en bloeien.”

Ondernemen met het hart en toch winst maken als bedrijf. Gaat dat wel hand in hand?

“Natuurlijk. Bedrijven moeten wel winst kunnen maken. Juist om te kunnen investeren in bijvoorbeeld betere begeleiding en ontwikkeling van werknemers. In het bijzonder werknemers met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Winst maken is ook belangrijk om te kunnen verduurzamen of het vinden en ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten. Daarnaast kan ondernemen met een hart alleen succesvol zijn als de ondernemer de ruimte voelt een stapje extra te zetten voor een ander.”  

‘Goed doen doet goed volgen’ is een bekend spreekwoord: wat zou jouw eigen organisatie nog meer kunnen doen om het goede voorbeeld te geven op het gebied van sociaal ondernemen?

“Zaffier en de gemeente Bergen zouden meer zaken kunnen doen met ondernemers waarvan we weten dat ze een stap extra hebben gezet om sociaal te ondernemen. Juist die ondernemers moeten we koesteren en onze waardering tonen voor hun inzet. Daarnaast zouden we zelf nóg meer werkplekken kunnen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We maken op dit front al verschil, maar we weten ook dat met het slim inrichten van werk en de bijbehorende vacatures, we nog wel een stap extra kunnen maken.”

Waar staat onze regio over 5 jaar als het gaat om sociaal ondernemerschap?

“We werken nauw samen met onze partners om de meerwaarde van sociaal ondernemen voor bedrijven helder te maken. Via die weg hopen we een begin te maken met een koerswijziging in onze gemeenschappelijke bedrijfscultuur. Ik zou het mooi vinden als we over vijf jaar een grote groep koplopers middelgrote MKB-bedrijven in onze regio hebben, die zich bewust willen profileren als sociale onderneming. Dat zij zelf communiceren trots te zijn op de medewerkers die zij in dienst hebben en die voorheen geen zicht op deelname aan de arbeidsmarkt hadden. Dat die mensen voor hun van grote waarde zijn en zich betrokken en onderdeel voelen van onze gemeenschap.”  

En als laatste: Wat zou je met de bestuurlijke bril op mee willen geven aan sociaal ondernemers?

“Er kan in deze arbeidsmarkt heel veel. Zaffier heeft de instrumenten om je te helpen bij het ontsluiten van arbeidskracht waar je als ondernemer waarschijnlijk eerder nog niet aan gedacht hebt. Ontzeg jezelf die kans niet: extra handen om het werk gedaan te krijgen en tegelijkertijd bijdragen aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen meedoet. Dat lijkt mij een schot voor open doel.”